Tussen zomer en winter

Beleggers hebben het liever niet te warm of te koud. Vandaar ook de populaire vergelijking met het sprookje van Goudhaartje (Goldilocks). Het meest opvallende aan het beursjaar 2021 is dat het zowel te warm was als te koud, een Uber-Goldilocks-scenario. De inflatie is opgelopen, maar de rente blijft historisch laag. 

Aandelen bieden goede bescherming tegen inflatie, terwijl inflatie de grootste vijand is van obligaties. In deze Visie op 2022 gaan we in op de gevolgen voor de economie, voor de liquiditeit en voor de waardering. Uiteindelijk resulteert dit in een portefeuille die  bestand is tegen de structurele ontwikkelingen in dit decennium.

Alternatieve scenario's naast het Uber-Goldilocks-scenario zijn het Vuur- en IJsscenario. Daarmee lijkt het er op of we vooral oog hebben voor de risico's, maar de realiteit is dat het grootste risico de komende jaren is om niet te beleggen, want de combinatie van lage rente en hoge inflatie betekent dat niet-beleggen (sparen) zal leiden tot gegarandeerd koopkrachtverlies. 

 Namens geheel Auréus wens ik u mooie feestdagen en een gezond en voorspoedig 2022

Han Dieperink

Schermafbeelding 2021-12-19 om 12.19.01

 

Ontvang onze Visie 2022