
De groothandelsprijzen van aardgas liggen inmiddels weer onder de 30 cent per kuub. Daarmee zijn de aardgasprijzen in Europa met meer dan 90 procent gedaald ten opzichte van de piek in augustus vorig jaar. Dat consumenten voorlopig hogere prijzen betalen is vooral het resultaat van die hogere prijzen in de afgelopen twaalf maanden. Op aandringen van de overheid moesten de gasopslagen tegen elke prijs worden gevuld. Daarbij ging de overheid er van uit dat er 2 tot 5 procent minder gas zou worden verbruikt. Dat is eerder 20 tot 50 procent geworden en dat zorg er alleen maar voor dat de retail-gasprijzen (en daardoor ook de elektriciteitsprijzen) nog wat langer relatief hoog zullen blijven. Het is toch vreemd dat de politiek – kennelijk ongehinderd door enige prijsprikkel - de markt zo op zijn kop kan zetten.
Ondanks de sterk gedaalde gasprijzen in Europa blijft het aanbod van LNG en aardgas via pijpleidingen hoog. Inmiddels is de consumptie van aardgas gehalveerd en zal de vraag verder afnemen tot oktober. Verder lijkt het er op dat een deel van de energie-intensieve industrie voorlopig niet meer terugkeert naar Europa. Zowel in Azië als in de Verenigde Staten zijn gasprijzen nog altijd veel lager dan in Europa. Bovendien blijft de toekomst in Europa onzeker door de grote afhankelijkheid van het buitenland. Het is dan wel enigszins ironisch dat Europa werkelijk vol ligt met goed winbare aardgasreserves in schalielagen, maar daar willen de overheden in Europa niet aan. Dat zou te veel schade aan het milieu opleveren, inclusief de forse methaan-uitstoot bij de winnen daarvan. Kennelijk heeft men geen probleem met het invoeren van schaliegas uit het buitenland, gas dat door het transport met behulp van LNG een hogere carbon footprint heeft dan elektriciteit blijven opwekken met steenkool.
De vraag naar elektriciteit ligt inmiddels zo’n 6 procent lager dan een jaar geleden. Dat terwijl de productie van nucleair energie zo’n 7 procent hoger ligt dan een jaar geleden. Dat scheelt in de vraag naar aardgas. Verder is er nog nooit zo veel gas ingevoerd (uiteraard afgezien van Rusland) via pijpleidingen, zowel uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk als uit Noord-Afrika. In de komende jaren zal de gasproductie uit die landen toenemen. Ook de import via LNG is hoger dan verwacht, zelfs ondanks de stakingen in Frankrijk. In de komende jaren zal de vraag naar energie ook vervlakken door vele technische mogelijkheden op dit gebied, waaronder grote batterijen en andere vormen van opslag. De gasprijs ligt nu op het niveau van november 2021, dus vele maanden voor de inval van de Russen in Oekraïne. Dat komt niet alleen door het grote aanbod, maar ook door de zachte winter en daardoor de nu al relatief grote wintervoorraden (nu al op 65 procent). De sterke daling heeft er voor gezorgd dat de recessie in Europa – die op de veel hogere prijzen in de zomer van vorig jaar een done deal leek – er voorlopig niet komt. Gasprijzen kunnen mogelijk nog verder zakken, vooral omdat alles mee lijkt te zitten. Als daarentegen alles tegenzit, inclusief een strenge winter op het noordelijk halfrond, dan kunnen prijzen gasprijzen stijgen van 30 euro naar 100 euro, maar dat is nog altijd veel lager dan de 340 euro uit de zomer van 2022.
Op termijn kan de uitgebreide infrastructuur op het gebied van aardgas in Nederland wellicht gebruikt worden voor de levering van (groen) waterstof. Net als aardgas kan ook waterstof vloeibaar worden gemaakt (door het af te koelen tot -253 graden Celsius), maar ook kan het chemisch gebonden worden aan andere moleculen en dan is de gebonden waterstof al bij minder koude temperaturen vloeibaar. Denk bijvoorbeeld aan methanol, mierenzuur en ammoniak.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico's zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico's en/of deze risico's passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.