Alles is energie

Alles is energie

Energie zit in alles. Ook op financiële markten speelt energie een grote rol. De prijs van energie is afgelopen jaren gestegen, waardoor de inflatie sterk is opgelopen. Zowel aandelen als obligaties kwamen in 2022 onder druk. Voor een grote groep beleggers was het zelfs het slechtste beleggingsjaar in meer dan honderd jaar. Gelukkig wisten wij binnen het obligatiedeel de schade te beperken en compenseerde de stijgende dollar buitenlandse koersverliezen. Ook de toevoeging van private equity en vastgoed zorgde voor stabiliteit. Door op portefeuilleniveau verliezen te beperken, kost het herstel minder energie.

De piek in de inflatie is inmiddels bereikt. Door de koersdalingen is het prognoserendement voor een gebalanceerde portefeuille sinds de Grote Financiële Crisis niet zo hoog geweest. Voor lange termijnbeleggers is dit het moment om in te stappen. Afnemende inflatie, dalende rente en een dalende dollar geven financiële markten bovendien nieuwe energie in 2023. Wel zal daardoor energie in de vorm van de olieprijs in 2023 opnieuw kunnen stijgen.

De adviseurs van Auréus hebben afgelopen jaar hard gewerkt om uw persoonlijke situatie te vertalen naar een verantwoorde invulling van uw vermogen. Dat gaan ze ook doen in 2023. Dat geeft ons energie en de prijs van die energie stijgt niet. Ik hoop dat u daar dan weer energie van krijgt.

Namens het hele Auréus team wens ik u een succesvol en bovenal gezond 2023 toe.

Deel dit artikel: