All time highs in Europa

All time highs in Europa

Terwijl een groot deel van het rendement dit jaar gemaakt wordt door Amerikaanse techbedrijven, staan diverse Europese indices op of dichtbij een all-time-high. Daarvoor zijn verschillende verklaringen. Zo lijkt de bankencrisis toch vooral een Amerikaanse probleem (Credit Suisse had ook voor de bankencrisis al grote problemen) en dat wordt dan gecombineerd met de schuldenplafondcrisis, nog zo’n typisch Amerikaanse probleem. Europese aandelen zijn bovendien relatief goedkoop

-1x-1.png-May-13-2023-09-47-08-1392-PM

Ook heeft de euro wat aan waarde kunnen winnen ten opzichte van de dollar al lijkt daar de ruimte voor een vervolg beperkt. Verder is er natuurlijk de opmerkelijke daling van de gasprijzen, nu zo’n 90 procent onder de top van augustus. Vorig jaar ging iedereen er nog van uit dat zulke hoge energieprijzen Europa onvermijdelijk in een recessie zouden drukken, maar de grote verrassing dit jaar is dat de recessie even uit beeld is. Maar er is meer. Zo gebruiken de Italianen een deel van het coronasteunprogramma om de verduurzaming van huizen te subsidiëren en een subsidie van maar liefst 110 procent zorgt er voor dat bouw ook in Italië het druk heeft. De Italiaanse rechtste regering is voor de Europese Unie een grote meevaller, in plaats van een Italexit zorgen de Italiaanse politici er voor dat niets de grote Europese subsidies in gevaar kunnen brengen. Verder is Europa economisch veel afhankelijker van China dan de Verenigde Staten en daarmee profiteert Europa - Duitsland voorop - ook van het herstel van de Chinese economie. Het is zelfs zo dat veel internationale beleggers liever Franse luxegoederenproducenten kopen dan Chinese aandelen, dat terwijl de reden dat deze bedrijven goed presteren vooral een gevolg is van de vraag van de Chinese consument.

FvNGj-PWIAAPEdQ

Verder is voor Europa de vergelijkingsbasis met vorig jaar relatief gunstig. Vooral de oorlog in de Oekraïne en de daarbij stijgende energieprijzen hakten er nogal in. Het is wat dat betreft niet zo vreemd om nu op jaarbasis te groeien. De Europese commissie rekent inmiddels op 0,8 tot 0,9 procent groei dit jaar. Wel blijft de inflatie in Europa hardnekkiger dan in de Verenigde Staten. Dat komt in de eerste plaats doordat overheden hier een grotere invloed hebben op de inflatie.

cac40-encours-tt-width-800-height-527-fill-0-crop-0-bgcolor-eeeeee

Verder wordt de daadwerkelijke inflatie ook niet altijd goed gemeten. Zo zal het CBS haar cijfer aanpassen vanwege het grote verschil tussen nieuwe en bestaande energiecontracten. Ook worden de diverse pakketten om burgers te compenseren voor de hoge inflatiecijfers niet meegenomen in het inflatiecijfer. Inflatiecijfers geven zo geen goed beeld van de daadwerkelijke ontwikkeling van de koopkracht. 

stoxx600

Ook stijgen de lonen hier sterker dan in de Verenigde Staten, dat terwijl de arbeidsmarkt daar krapper is. De ECB wil die inflatie bestrijden en wordt daarbij inmiddels geholpen door de sterk gedaalde energieprijzen. Naar verwachting zal de ECB nog twee keer de rente verhogen, maar zal daarna op 3,75 procent stoppen. Een voorbehoud is wel de ontwikkelingen in de VS. Daar rekent de markt op een renteverlaging in juli. Als die er daadwerkelijk komt is het mogelijk dat de ECB eerder pauzeert. Een scenario waarin de ECB de rente gaat verhogen en tegelijkertijd de Fed de rente gaat verlagen is niet zo waarschijnlijk.

2KFX

Op wat langere termijn staat de Europese economie er niet zo goed voor. Het systeem van de euro zorgt voor een steeds grotere divergentie. De Italianen hebben alle reden om uit de euro te stappen. De economie is door de vele recessies sinds de introductie van de euro per saldo niet gegroeid. De schulden wel en die hebben nu een niveau bereikt dat er meerdere jaren reflatie zijn vereist om de verhoudingen weer enigszins op orde te krijgen.

2FTSE

Verder zijn we voortaan afgesloten van Russische energie. Dat betekent ook dat de Russen de opbrengst niet meer herinvesteren in de eurozone. Voortaan moeten we energie inkopen in harde dollars. Die dollars moeten we eerst nog maar eens verdienen, terwijl energie hier nog altijd relatief duur is evenals de factor arbeid. Verder bestaat het risico dat naast de Russen ook de Arabieren en de Chinezen terughoudend zullen zijn met investeren in de eurozone. Wat de Russen is overkomen kan de Arabieren en de Chinezen immers ook overkomen. Dan zijn de fundamenten van verschillende Aziatische markten op lange termijn veel beter.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico's zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico's en/of deze risico's passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Deel dit artikel: