Marktontwikkeling

Wat corona en de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor het staartje van 2020

Na het scherpe herstel in het tweede kwartaal bewogen aandelen en obligaties in het derde kwartaal zijwaarts. De goede maanden juli en augustus werden gevolgd door een correctie in september. Die correctie is in de eerste plaats een reactie op het enthousiasme op de beurs in de maanden daarvoor. IT-aandelen trokken de kar en daarvan zien we nu het spiegelbeeld. Daarmee lijkt er sprake van een sectorrotatie, maar voor zo’n conclusie is het nog te vroeg. Fundamenteel is er namelijk niet zo veel veranderd. De wereldeconomie groeit sterk in het derde kwartaal, vooral in reactie op de extreme krimp in het tweede kwartaal. De liquiditeit is uitbundig en de waardering is alleszins acceptabel in het licht van de rente die langer laag zal blijven.

Toch lijkt de markt zich zorgen te maken over de komende maanden. Zo lijkt het of er geen additionele liquiditeit meer verwacht wordt van de centrale banken. De balans van de Federal Reserve beweegt al enkele maanden zijwaarts, na een sterke groei van 4 naar 7 biljoen dollar in de eerste helft van dit jaar. Nu komt daar slechts 120 miljard per maand bij. Die relatieve pas op de plaats heeft twee redenen. Ten eerste moet een volgende fiscale stap komen vanuit de politiek, maar die wordt in de VS onderbroken voor de selectie van een nieuwe opperrechter. Voor de centrale bank is er ook geen onmiddellijke economische of financiële noodzaak om nu iets te doen. De economie groeit als kool en er is geen sprake van stress in het financiële systeem. Mocht het nodig zijn dat de centrale banken moeten bijspringen, dan zullen ze dat in de toekomst zeker doen. De tweede reden is dat de economie niet kan overleven zonder verdere fiscale steun, zeker nu het aantal coronagevallen weer oploopt. Minder hoge uitkeringen drukken de economische groei niet. Lagere uitkeringen hebben er júist voor gezorgd dat meer mensen aan het werk gaan. Het economisch herstel wordt vooral veroorzaakt door het einde van de lockdowns, de stijgende werkgelegenheid en het stijgende consumentenvertrouwen en dus niet door uitkeringen van de overheid.


De naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen vormen wel een potentieel risico, maar dat risico wordt door de markt overdreven. De markt houdt volop rekening met onrust rondom de verkiezingen, exact de reden waarom het met een sisser af kan lopen. Het Amerikaanse systeem is erop gericht om binnen enkele weken na de verkiezingen duidelijkheid te hebben over de nieuwe president. Demonstraties gaan daar weinig aan veranderen. Tot slot maken mensen zich mogelijk zorgen over de hoge waarderingen. Begin september tikten verschillende markten nieuwe hoogtepunten aan, dus de waardering is niet laag. De rente is echter laag of zelfs negatief en de boodschap van de centrale bankiers is dat die nog langer laag zal blijven, zelfs als de inflatie oploopt. In dat licht zijn veel financiële activa eerder goedkoop dan duur te noemen.

Auréus
Jeroen van Lom
CIO

Deel dit artikel:

Bekijk ook:

Menu