Cliënt aan het woord

Bob Pfennings: hoe beleggen als hobby een dagtaak werd

Bob Pfennings (63) is geboren en getogen in Sittard. In 1953 begon zijn vader woninginrichting Gér Pfennings, een begrip in Sittard en omstreken. Samen met drie broers en een zus was Bob mede-eigenaar en aandeelhouder van het familiebedrijf, tot hij in 1992 besloot zijn aandelen te verkopen en diverse andere carrièrepaden te verkennen. In 1998 keerde hij weer terug in het familiebedrijf als inkoper en marketeer. In 2006 nam Bob voorgoed afscheid en sindsdien is beleggen voor hem een dagtaak geworden.

“Ik kom uit een gezin met zes kinderen en samen met drie broers en een zus ben ik in het bedrijf van mijn vader gestapt. Een familiebedrijf runnen heeft grote voordelen maar ook nadelen. Meerdere kapiteins op één schip kan ontzettend pittig zijn. Dat is uiteindelijk één van de redenen geweest waarom ik het schip uiteindelijk verliet. In 2006 verkocht ik definitief mijn aandeel in het familiebedrijf en tevens het onroerend goed. Er kwam een groot geldbedrag vrij dat ik ging beleggen. Mijn doel was destijds om mijn  levensonderhoud te kunnen betalen van het rendement.”

Tot nu toe pakt deze doelstelling uit 2006 succesvol uit voor Bob. Een voordeel hierbij is dat Bob al sinds de jaren negentig actief is in de beleggingswereld. Bob: “Het begon relatief klein maar hoe meer ik me in beleggingen ging verdiepen, hoe leuker ik het vond. Op dit moment heb ik twee portefeuilles ondergebracht bij Auréus en één portefeuille beheer ik zelf. Beleggen voelt voor mij zeker niet als een baan maar ook absoluut niet als een spelletje. Wat het dan wel is? Noem het maar een dagtaak.” Bob start zijn dag om 08.30 uur. Hij kijkt eerst naar RTL Z en kruipt aansluitend achter de computer om zijn daghandel in te richten. Bob: “Als alles staat ingesteld ga ik de krant lezen en vervolgens controleer ik gedurende de dag hoe alles ervoor staat.”

Halverwege de jaren negentig begon Bob samen met een aantal vrienden met beleggen. Bob: “In die tijd was Roger Wynands voorzitter van onze beleggingsclub en er was meteen een goede klik tussen ons. Pas jaren later werd Roger manager bij Auréus, zodoende ben ik cliënt geworden. Natuurlijk weet ik zelf inmiddels ook veel van beleggen. Dat maakt me op sommige momenten een behoorlijk kritische cliënt. Ik kijk nauwkeurig mee met Roger en zijn collega’s en trek direct aan de bel als ik ergens over twijfel. Met sommige keuzes ben ik het oneens en dat zeg ik ook altijd eerlijk. Toch zou ik mijn vermogen nooit volledig zelfstandig willen beheren. De kennis en adviezen vanuit Auréus zijn voor mij absoluut van toegevoegde waarde. Ik leer elke dag bij en merk dat de fusie extra inhoudelijke kennis met zich meebrengt voor mij als cliënt. Ik had vooraf mijn twijfels omdat een fusie natuurlijk verschillende risico’s met zich meebrengt. Vooralsnog pakt het in mijn ogen goed uit. Het voornaamste voor mij is dat ik in Auréus een prettige sparringpartner en goede vermogensbeheerder heb gevonden. Dat geeft me een vertrouwd gevoel.”

Bob is momenteel drieënzestig jaar oud. Hoe kijkt hij aan tegen de toekomst? Bob: “Beleggen geeft me nog elke dag veel voldoening. Zolang ik het leuk vind, ga ik ermee door. Het is trouwens niet zo dat ik de hele dag achter mijn computer zit. Ik ga graag op vakantie naar de zon en ben een enorme voetballiefhebber. Al vijfenveertig jaar ben ik trouwe supporter van Fortuna Sittard. Daarnaast geniet ik ervan om tijd door te brengen met mijn vrouw en familie. In december word ik voor het eerst opa en ik kijk ernaar uit om straks veel tijd door te brengen met mijn eerste kleinkind.”

Deel dit artikel:

Bekijk ook:

Menu